22 jaar Op d’n Tocht, tijd voor iets anders

22 jaar Op d’n Tocht, tijd voor iets andersIMG 0859

Na 22 jaar wil Beweging Op d’n Tocht graag het stokje overdragen aan nieuwe organisatorische  talenten uit Beek en Donk. Na jarenlang investeren in vermakelijkheden voor anderen wil de beweging ook zelf eens een keer toegezongen worden. De gebruikelijke absurdistische maandagavond tijdens carnaval is toe aan een nieuwe kartrekker. De jubilerende beweging doet hiervoor een oproep.

Al 22 jaar veroorzaakt Op d’n Tocht onrust als, zoals zij dat zelf noemen, de meest zelfoverschatte vereniging van Zuidoost Brabant. De ene keer kijkt het optochtpubliek meewarig naar een onbegrijpelijke creatie als bailailaika dansende olliekletsers in een schaatspak , een andere keer ontstaat er weer een lange discussie over de jurering die carnavelesk afwijkend gedrag niet in punten kan waarderen.

Op d’n Tocht is anders

Al 22 jaar lang wordt Beek en Donk geteisterd met bizarre vertoningen. In de beginjaren verspreidde het clubje persberichten namens de VVV Beek en Donk. Dit werd niet alleen door dag- en weekbladen serieus genomen, maar ook door de inwoners. De allereerste keer werd aangekondigd dat de Japanse reisgigant Kuoni een groep toeristen met een dubbeldekker door het tuindorp zou laten toeren. Deze extra hoge bus werd ingezet om de toeristen ook een blik te gunnen over de heggen en muurtjes in de achtertuinen van de Beek en Donkenaren. In het jaar erop haalde Op d’n Tocht zich de woede op de nek van de toursecretariaat van de Tour de France. De kranten in de regio publiceerde namelijk dat de route van de Tour die dat jaar door Brabant trok zou moeten worden aangepast. Helmond werd volgens een persverklaring van de VVV Beek en Donk niet attractief genoeg gevonden door het Nederlands Bureau voor Toerisme. Het advies was om de route te verleggen via het attractieve tuindorp Beek en Donk dat beter zou bijdragen aan het imago van Holland bloemenland. Tijdens de optocht verscheen Op d’n Tocht als een Franse verkenningskaravaan voor de controle van het nieuwe tracé.

Alle prijzen

Op d’n Tocht heeft in de afgelopen jaren bijna alle prijzen binnen weten te slepen. In het afgelopen jaar werd eindelijk de nog op hun erelijst ontbrekende vierde plaats in de optocht bereikt. Eer naar werken volgens de leden van de inmiddels tot Beweging Op d’n Tocht omgedoopte Vereniging. De enige prijs die echt onhaalbaar lijkt voor de 22 jaar jonge beweging is de muzikale prijs, de Loftrompet. Wellicht dat tijdens de komende editie van de Ganzendonckse optocht er toch een kans komt om deze te verwerven. Zowel de Ganzendonckse Hofkapel als het buurtorkest Rollik Goewd hebben zich inmiddels opgeheven en de Biks Bent lijkt al enige tijd over haar hoogtepunt heen te zijn.

Oproep: tijd voor iets anders op maandagavond

Beweging Op d’n Tocht heeft de afgelopen jaren flink de kar getrokken om leven in de Ganzendonckse brouwerij te krijgen op momenten dat het even stil dreigde te vallen. Op deze wijze is de legendarische maandagavond ontstaan. In eerste instantie begonnen als een absurdistische prijsuitreiking voor het bij voorbaat behalen van de eerste prijs in de optocht bij Café Engelenburg tot een Save the Dave-avond tijdens carnavalsmaandag in het afgelopen jaar.

Aangezien Beweging Op d’n Tocht het eigenlijk wel eens tijd vindt worden dat zij zelf mogen genieten van de creatieve inspanningen van de Ganzendonckers roepen zij nieuwe initiatiefnemers op met voorstellen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*

Follow Me